Vijf soorten PE-composiethout op de Huidige Markt
Gebaseerd op de markt voor PE-composiethout, kunnen ze worden verdeeld in composiethout met deklaag en zonder deklaag.  Vijf verschillende soorten composiethout kunnen als volgt worden geïdentificeerd.

 

 

 

 

GEEN OMHULSEL?

 

Sommige composiethoutproducten met deklaag hebben houtpoeder in hun deklaag, wat betekent dat het houtpoeder nog steeds aan de elementen wordt blootgesteld en nog steeds is overgeleverd aan de problemen van de eerste generatie.  Composiethout van de eerste generatie (geen deklaag) heeft geen buitenlaag om de kern te beschermen.

 

MOGELIJKE PROBLEMEN

 

 

 

 

HALVE AFSCHERMING?

 

Bepaald composiethout met deklaag is slechts voor de helft afgedekt, en dat lost sommige problemen op, maar er doen zich weer andere problemen voor.  Het afdekken van de bovenste helft van de plank biedt een hogere vlek-, kras- en UV-bestendigheid, maar de onderkant en de groeven van de plank zijn blootgesteld aan de elementen en dat veroorzaakt een droog en nat effect op de boven- en onderkant.

 

 

 

 

OPZWELLING & KOMVORMING

 

De afscherming maakt gebruik van een nieuw ontwikkeld polymeer met een extreem lage waterabsorptie.   De afscherming op een half afgedekte plank beschermt alleen de bovenkant, wat betekent dat de onderkant nog steeds op dezelfde manier is blootgesteld als de eerste generatie composiet.  Daarom zal de bodem op een zeer vochtige dag voortdurend vocht opnemen en zal de bovenkant vrijwel volledig droog zijn, en dit creëert een komvorming/verdraaiend effect op de plank, vergelijkbaar met echt hout.  De kracht van dit effect kan zo sterk zijn dat het de kern in feite scheurt/splijt, zoals hieronder wordt weergegeven.

 

 

 

 

SCHEUREN VAN DE DEKLAAG

Naarmate de binnenkern vocht blijft opnemen, kan de kracht zo groot worden dat het ook de deklaag scheurt.

 

 

 

 

 

DOORGESNEDEN AFDEKKING?

 

Sommige fabrikanten extruderen een volledig afgedekte plank en snijden vervolgens groeven aan beide zijden van de plank door om geld te besparen door met één mal twee profielen te doen (gegroefd en niet gegroefd).  De andere reden zou ook kunnen zijn dat ze technisch niet zo geavanceerd zijn in het ontwerpen van mallen.  Een plank met een onafgedekte groef maakt het nog steeds mogelijk dat vocht over de gehele lengte van de plank tot in de kern wordt geabsorbeerd. Daarom bestaat de kans dat er na verloop van tijd opzwelling, komvorming en scheurvorming ontstaat.

 

 

 

 

360 graden Deklaag

 

Het 360 graden afdekken biedt volledige bescherming rondom de plank en zelfs in de groef van de plank.  TDit is de enige manier om de plank te beschermen tegen UV, water, insecten en enig andere schimmel tegen het aanvallen van de kern**
**Opmerking: de kern is nog steeds onderhevig aan de elementen buiten, en het wordt daarom aanbevolen om een afdichtmiddel of eindafsluitingen te gebruiken om niet-afgeschermde uiteinden te bedekken.